Πρωτιά στην Ευρώπη για την Aeronautica Militare :Η Ιταλία ανακοίνωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των F-35A

Η ιταλική Αεροπορία ανακοίνωσε και επίσημα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των F-35A που διαθέτει, την πρώτη σε όλη την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης TLP 18-4  που βρίσκεται σε εξέλιξη  στην νοτιοανατολική Ιταλία.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον αρχηγό της ιταλικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Alberto Rosso:

«Σήμερα (30/11) είναι μια σημαντική ημέρα για την ιταλική Αεροπορία. Με την αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα των F-35A είμαστε η πρώτη Αεροπορία στην Ευρώπη η οποία επιτυγχάνει πραγματικές επιχειρησιακές ικανότητες με το νέο μαχητικό 5ης γενιάς.Αυτό σημαίνει ότι φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο με πολλά αεροσκάφη, οι πιλότοι μας είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και η επιμελητεία και η συντήρηση είναι σε άριστο επίπεδο» σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος πρόκειται για την 13η Μοίρα (13° Gruppo) η οποία ανήκει στην 32η Πτέρυγα (32° Stormo) και είναι έτοιμη για επιχειρήσεις.Η επιχειρησιακή ετοιμότητα αφορά το ρόλο αέρος-αέρος με τα αεροσκάφη να είναι εξοπλισμένα με το βλήμα AIM-120C5 AMRAAM.Η Iταλία έχει σχέδια για την προμήθεια συνολικά 90 F-35 εκ των οποίων τα 60 θα είναι F-35A και τα 30 F-35B για το Ναυτικό. Σήμερα η 13η Μοίρα διαθέτει 8 f-35A ενώ έχει παραληφθεί και ένα f-35B.