Το design μέσα από τον κινηματογραφικό φακό στην Αθήνα

Το Milano Design Film Festival (www.milanodesignfilmfestival.com) δημιουργήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Στόχος είναι οι θεατές να γνωρίσουν τις τελευταίες τάσεις στο design και την αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την αντίληψη ότι όλα γύρω μας, κι οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας, στην πραγματικότητα συνδέονται με το design.

Το Milano Design Film Festival έχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις (από το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, το Μπουένος Άιρες  και το Τόκυο, μέχρι την Βαρκελώνη, το Κάιρο,  το Λονδίνο και το Παρίσι), τον Μάρτιο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, επεκτείνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF σε μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και στην Κύπρο (www.mdffgreece.com).

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus που ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, εξερευνά τις διαφορετικές διαστάσεις και εκφραστικές μορφές που μπορεί να πάρει το ντιζάιν, μέσα από ταινίες που καταπιάνονται με την Αρχιτεκτονική, τη Βιωσιμότητα, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Αστική Ζωή, τη Βιογραφία, την Τέχνη, την Τέχνη της Σκέψης. Το event εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) όπου θα πραγματοποιηθεί η βραδιά έναρξης, και παρουσιάζει το πρόγραμμά του από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα των ταινιών προσεγγίζει το design ως στάση ζωής, και όχι μόνο ως επάγγελμα, διερευνώντας το πώς  ο σχεδιασμός είναι ένας παράγοντας αλλαγής που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας και πως μπορούμε να τον στρέψουμε προς όφελός μας.

3 μέρες, 20+ ταινίες, ομιλίες, συζητήσεις με Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας με περισσότερες από 20 προβολές ιταλικών και διεθνών και κάποιων ελληνικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συζητήσεις και ομιλίες, που, όπως σημειώνει η Άννη Μαρκιτάνη, «λειτουργούν με έναν τρόπο ως άλτερ έγκο των ταινιών αλλά και της ταυτότητας της κινηματογραφικής γλώσσας». Αλλά και πρεμιέρες και συναντήσεις με αξιόλογους  Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, μέσα από το πρίσμα του λεγόμενου design thinking.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διερευνά την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, και παρουσιάζει μια πληθώρα οπτικών και εγχειρημάτων, καθώς εξηγεί τι σημαίνει να προβάλλουμε τη ζωή μας, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακρινό μέλλον. Η διοργάνωση προβάλλει τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να χτίζει, να κατοικεί και να βιώνει τις πόλεις, ενώ εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης – στην οποία  όλα είναι design, μελέτη, έρευνα και καινοτομία. Στο πλαίσιο του MDFF Greece – Athens 2020, η Αθήνα θα καλωσορίσει μια διοργάνωση διεθνούς κύρους, ενώ θα συνεχίζει την παράδοση της μιλανέζικης πρωτεύουσας της αρχιτεκτονικής και του design.

Ως πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, επαγγελματιών, χωρών και πολιτισμών, το Φεστιβάλ αποδεικνύει, όχι μόνο μέσα από το πρόγραμμά του, αλλά και στην πράξη τη μέριμνά του για μια νέα θεώρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, της μετακίνησης και της προσωρινής κατοικίας, ενισχύοντας έτσι τον τομέα του Τουρισμού. Το MDFF Athens φιλοδοξεί να σχηματίσει την ελληνική κοινότητα του MDFF. Η εκδήλωση προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για τη δημιουργία γέφυρας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας μέσα από δημιουργικές αλληλεπιδράσεις, δημιουργία νέων σημείων επαφής και προσέλκυσης ενός ευρύτερου κοινού. Και το κυριότερο: το MDFF Greece – Athens στοχεύει να δώσει ώθηση στη σύσταση εθνικών και διεθνών ομάδων/companies/brands που βλέπουν την Αθήνα ως έναν νέο χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Στα πρότυπα της μιλανέζικης εκδήλωσης, το MDFF Athens 2020 θα παρουσιάσει ένα πρόσωπο υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριο σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο Michael Anastassiades (http://mdffgreece.com/el/guest-curator/), ο οποίος θα επιλέξει και θα παρουσιάσει ταινίες που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο» (σ.σ. το «Μήνυμα του Αρεσίμπο» «Το μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε με κατεύθυνση το διάστημα. Η μετάδοση αφορούσε ένα απλό οπτικό μήνυμα, που παραδόθηκε σε δυνητικούς συμπαντικούς συντρόφους στο σφαιρωτό σμήνος Μ13. Στάλθηκε σχεδόν χωρίς καμία πιθανότητα να λάβει απάντηση. Ως σχεδιαστής, ο Michael Anastassiades έχει τον ίδιο προβληματισμό όταν απελευθερώνει ένα αντικείμενο στον κατοικημένο χώρο. Τι υποδοχής θα τύχει και πώς θα μεταδοθεί; Με ποιους όρους θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά και ποιο είναι το νόημά του;

Η επιλογή ταινιών στο πλαίσιο που ορίζει ο τιτλος «Το μήνυμα του Αρεσίμπο» αποτελεί μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της αφηρημένης έννοιας των πραγμάτων που ταξιδεύουν στον χρόνο και στο μέλλον. Βασίζεται σε καλλιτέχνες που επιχειρούν να απαθανατίσουν και να κατασκευάσουν ένα ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας χρησιμοποιώντας αρχεία, θραύσματα, στρώσεις, αντικείμενα, πραγματικά και φανταστικά διαστήματα, έγγραφα, αφηρημένες ιδέες και την αρχαιολογία.). Ο Michael Anastassiades www.michaelanastassiades.com ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων, υψηλής ποιότητας φωτιστικών και αντικειμένων και το έργο του έχει διεθνή ακτινοβολία.

Γι’ αυτήν την πρώτη έκδοση, στόχος είναι να αναδειχθεί η προσαρμοστικότητα του design ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο εισχωρεί –εξ ου και ο φετινός τίτλος του MDFF Athens 2020: «Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας» (http://mdffgreece.com/el/selected-title/).

Το Φως δεν αποκαλύπτεται απλώς με την κυριολεκτική, συμβατική του έννοια, αλλά ανάγεται σε παγκόσμιο και θεμελιώδες σύμβολο σημαντικών (αισθητικά και ηθικά) αξιών και δραστηριοτήτων. Στο σταυροδρόμι παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, το Φως προβάλλει ως μια γλώσσα ανάμεσα στις γλώσσες της ψηφιακής εποχής: το Φως ως συνειδητοποίηση της απόλυτης πραγματικότητας· το Φως ως αντίληψη της συγχρονικότητας· το Φως ως ένας κόσμος μορφών που σχηματίζουν τον ίδιο τον κόσμο· το Φως ως η ομορφιά που έχει ανάγκη το σκοτάδι για να αναδειχθεί· το Φως ως οι ρίζες μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά· το Φως ως «αρχείο» γεγονότων και προσωπικοτήτων, προσπαθειών και ελπίδων, τεχνολογικών και δημιουργικών επαναστάσεων, αλλαγών ύφους και τρόπου ζωής· το Φως ως πηγή οπτικών αναφορών μιας σειράς γεγονότων και μεταμορφώσεων η οποία οδηγεί στο παρόν μας· το Φως ως πυξίδα που μας βοηθά να πλεύσουμε στα ορμητικά κύματα για να φτάσουμε στο μέλλον· το Φως ως στυλοβάτης του πολιτισμού, ως διαμεσολαβητής μεταξύ της ψηφιακής μας πραγματικότητας και των συναισθηματικών και πρακτικών εργαλείων που απαιτούνται ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν· το Φως ως σύμβολο των καλών προθέσεων που εκφράζουμε αβίαστα και των οποίων συναντάμε τα αποτελέσματα στο μέλλον· το Φως ως αναβίωση και νέα αρχή – το Φως ως Μέλλον.

Ακριβώς όπως οι μεταβολές στα επίπεδα και στη διάρκεια του Φωτός σηματοδοτούν το πέρασμα των εποχών, έτσι και η μεταβαλλόμενη φύση της συγχρονικότητάς μας αποκαλύπτει κοινωνικά, πολιτικά, αστικά και φυσικά φάσματα πέρα από τις τεχνολογικές, επιστημονικές και σχεσιακές καινοτομίες. Ο τίτλος «Φως: προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας» είναι εμπνευσμένος από τη θεματική δομή της έβδομης έκδοσης του MDFF 2019 –με τίτλο «Προσοχή στο κενό»– και ανοίγει ένας κυριολεκτικό, υλικό χώρο, αλλά και έναν νοητικό χώρο, σύμβολο του χρόνου της μετάβασης, της αλλαγής και της έρευνας που βιώνουμε σήμερα. Νέα υλικά, νέες τεχνολογίες, νέες μέθοδοι εργασίας, νέες τεχνικές, νέα επαγγέλματα και νέες αισθητικές αξίες. Νέα οικονομικά μοντέλα, νέα ψηφιακά εργαλεία, νέοι τρόποι επικοινωνίας, νέες διαδικασίες και δίκτυα παραγωγής. Νέες αστικές συνθήκες, νέα κοινωνικά περιβάλλοντα, νέοι όροι, νέες μορφές, νέοι τρόποι δόμησης της αειφορίας, νέες σχεσιακές και κοινωνικές δεξιότητες, είναι μερικά από τα πολλά αποτελέσματα της ψηφιακής επανάστασης στα οποία πρέπει να μάθουμε πώς να ανταποκρινόμαστε, πώς να τα κατανοούμε, να τα χειριζόμαστε και να τα ανεχόμαστε. Η ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή μας απαιτεί ταχέως μεταβαλλόμενες στρατηγικές διαβίωσης…

Αν το φως είναι η συνθήκη που επιτρέπει τη λειτουργία της όρασης, δίνοντας ώθηση στη βιωμένη εμπειρία, η βασική πρόκληση της πρώτης διοργάνωσης του MDFF Greece – Athens, έχει δύο όψεις:

*Το φως ως σωματίδιο

Ταξιδεύοντας γρήγορα και εισβάλλοντας σε αχαρτογράφητες επικράτειες, το MDFF εγκαινιάζει την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 38), όπου το Φεστιβάλ εξερευνά την επιφάνεια και δοκιμάζει τα όρια του «λευκού κύβου».

*Το φως ως κύμα

Το MDFF Greece – Athens αντιστέκεται σε πρακτικές της μετατροπής των πολιτισμικών αντικειμένων σε «μαύρα κουτιά» που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσληψη. Υπό αυτό το φως, το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή 20 Μαρτίου έως την Κυριακή 22 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο αρχείο κινούμενης εικόνας στην Ελλάδα.

Φιλοξενώντας την πρώτη διοργάνωση του MDFF Greece – Athens το 2020, η Ταινιοθήκη αγκαλιάζει το design ως μια πολύπλευρη έννοια που δίνει ώθηση στην αναζήτηση και την αλλαγή, και συνεπώς στην έρευνα και την καινοτομία. Κατά προέκταση, στηρίζοντας τις διαδικασίες συλλογικής θέασης και της ατομικής ανάγνωσης, η μεταμορφωτική δύναμη του design ανοίγει το «μαύρο κουτί» της σκοτεινής κινηματογραφικής αίθουσας της Ταινιοθήκης και υποδέχεται ένα diverse κοινό που δεν χωρά σε τυποποιημένες κατηγορίες.

   Περισσότερα: www.milanodesignfilmfestival.com

   Περισσότερα: www.milanodesignfilmfestival.com/greececyprus