ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ:Dr Votino Raffaella Μαιευτήρ – Γυναικολόγος

 

Η ενδομητρίωση είναι μία ασθένεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας της οποίας η συχνότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω της κακής  και αμελούς διάγνωσης.
Είχα την τύχη να εκπαιδευθώ δίπλα στον περίφημο καθηγητή Jacques Donnez στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο St Luc των Βρυξελλών ο οποίος μου μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις του πάνω στη δύσκολη αυτή ασθένεια.
Ως ενδομητρίωση ορίζουμε την παρουσία ενδομητρικού ιστού (ο ιστός ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας) εκτός της μήτρας. Αυτός ο “έκτοπος¨ ιστός μπορεί να βρίσκεται στην επιφάνεια του περιτοναίου (λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τα ενδοκοιλιακά όργανα), κάτω από το περιτόναιο ή πάνω στις ωοθήκες και συνεχίζει να απαντά στην ορμονική διέγερση του κύκλου της γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα ο “έκτοπος” ενδομητρικός ιστός (η ενδομητρίωση) παχαίνει όπως ακριβώς ο ενδομητρικός ιστός της μήτρας.
Η διαφορά είναι ότι αυτός ο “έκτοπος” ιστός δεν μπορεί να διαφύγει από τον κόλπο (όπως ο συμβαίνει με τον ενδομητρικό ιστό ο οποίος όταν πέφτει βλέπουμε την περίοδο) και έτσι παραμένει στην κοιλιά και δημιουργείται μία σημαντική φλεγμονή με αποτέλεσμα έναν ιδιαίτερα δυνατό πόνο στην περίοδο.
Τα αίτια της ενδομητρίωσης παραμένουν άγνωστα.
Εχει προταθεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι τοξικές ουσίες καθώς και κάποια γενετικά αίτια.
Τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Τα τυπικά συμπτώματα είναι η δυσμηνόρροια (έντονος πόνος περιόδου), η δυσπαρεύνια ( πόνος στη σεξουαλική επαφή) και η δυσχεζία (πόνος στην αφόδευση κατά τις ημέρες της περιόδου). Τα τελευταία 2 συμπτώματα οι γυναίκες δεν τα αναφέρουν συχνά στον γυναικολόγο τους αλλά είναι βασικά για τη σωστή διάγνωση της ασθένειας.
Η ενδομητρίωση συνδέεται δυστυχώς με την υπογονιμότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προαναφερθείσα φλεγμονή εντός της κοιλιάς προκαλεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τα ωοθυλάκια καθώς και για το έμβρυο μέσω της απελευθέρωσης τοξικών ουσιών (κυτοκίνες).
Παράλληλα η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία συμφύσεων μεταξύ των οργάνων στην κοιλιά με αποτέλεσμα συχνά να κλείνουν οι σάλπιγγες.
Η διάγνωση βασίζεται στη σωστή λήψη ιστορικού και στην καλή κλινική εξέταση (χρειάζεται ιδιαίτερη επιμέλεια στην ψηλάφηση ενδομητριωσικών εστιών με την κολπική εξέταση). Η κλινική εξέταση μας επιτρέπει να ψηλαφήσουμε τον λεγόμενο όζο ενδομητρίωσης ο οποίος είναι μία σκληρία πίσω από τη μήτρα και ο οποίος είναι η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων. Πολλές φορές απαιτείται η μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία είναι ως επί το πλείστον χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι συχνά δύσκολη και απαιτεί σωστή εκπαίδευση και εμπειρία. Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά και συνίσταται στην εκρίζωση της ενδομητρίωσης.
Στο νοσοκομείο “ΡΕΑ”  πραγματοποιώ αυτές τις επεμβάσεις μαζί με ένα άριστα εκπαιδευμένο team. Η ασθενής παραμένει μόλις 1 ημέρα στο νοσοκομείο και το αποτέλεσμα είναι άριστο.

Dr Votino Raffaella

Μαιευτήρ – Γυναικολόγος
τ. Επιμελήτρια πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St Luc Bρυξελλών
Μιχαλακοπούλου 169
Αμπελόκηποι
Τηλ. 210-7713233, 210-7777755
Email: raffaellavotino@libero.it